Wat is Logopedie?
Logopedie is het behandelen van stoornissen in de communicatie, met name spraak-, stem-, taal- en gehoorstoornissen en primaire mond- en keelfunctiestoornissen. Het is een paramedisch beroep. Zowel (jonge) kinderen als volwassenen kunnen terecht bij Logopedie Nesselande. We onderzoeken en behandelen de volgende probleemgebieden:
- Taalproblemen (ook diagnostiek bij meertalig taalaanbod)
- Spraak/articulatie-problemen (vanaf zo’n 2,5 jaar)
- Afwijkende mondgewoonten, zoals mondademen, speenzuigen, duimzuigen, tongpersen, kaakklemmen, e.d. (ook oromyofunctionele therapie:OMFT)
- Stemklachten bij kinderen en volwassenen (functionele dysfonie, lax vox, kinderstemtherapie, stemklachten bij zangers, Facilitatie van de larynx, e.d.)
- Ademproblemen, bijvoorbeeld bij COPD, hyperventilatie, Long-Covid, e.d.
- Auditieve problemen (ook lees- en spellingsproblemen als gevolg van auditieve problemen)
- Stotteren bij (jonge) kinderen
- Neurologische problematiek zoals afasie, dysartrie, slikklachten, e.d.
- Preverbale logopedie, oftewel eet-en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
Begeleiden van mensen die (zich) regelmatig moeten presenteren is eveneens onderdeel van communicatieverbetering. U kunt hierbij denken aan verbeteren van stemgeving, articulatie, intonatie en presentatie. De logopedist houdt zich ook bezig met preventie en voorlichting. Het verzorgen van presentaties of workshops m.b.t. spraak-taalontwikkeling, stem, afwijkende mondgewoonten, voedingsproblemen bij baby’s en jonge kinderen e.d. behoort tot de mogelijkheden.
Voor uitgebreide informatie over de verschillende probleemgebieden van logopedie, kunt u klikken op de links in bovenstaande tekst. U komt dan terecht op de website van de NVLF.